Kinderen?

Neem je kinderen mee naar een uitvaart?

Ja natuurlijk. Als ze heel klein zijn en je bent bang dat er niet tegen kunnen, dat ze gaan huilen of rondrennen, kun je ervoor zorgen dat iemand even met hen naar buiten gaat. Dan heb je er zelf even geen omkijken naar. Mijn ervaring is dat het eigenlijk altijd goed gaat.

Is het erg als een kind niet mee mag? Je hoort oude mensen nog vertellen hoe ze vroeger weg werden gehouden als er iemand was overleden, hoe ze er niet bij werden betrokken maar haarfijn aanvoelden dat er iets erg was gebeurd.

Enige tijd terug was er een moeder die haar kind (5 jaar) niet meer wilde nemen naar de uitvaart van opa, haar vader. Ze gaf ronduit toe dat het haar eigen angst was, zij was bang dat zij zelf met een eventuele reactie van haar kind niet om zou kunnen gaan. Ze kon ook nauwelijks omgaan met haar eigen verdriet – haar vader was immers overleden. Dat verdriet er gewoon mag zijn en dat het ook weer overgaat kon voor haar niet – want waar bleef ze zelf dan? Haar ‘nee’ was en bleef ‘nee’.

Haar kind had opa ook niet mogen bezoeken in het ziekenhuis, had niet gezien dat opa dood was, had dus ook geen tekening voor hem mogen of kunnen maken, etc. Ze had alleen maar meegekregen dat opa in het ziekenhuis was en dat hij nu dood was. Punt. De tijd zou alles wel goedmaken.

Enige tijd later werd moest het kind naar een KNO-arts. Die had alleen spreekuur in het ziekenhuis. Maar het kind bleek in haar hoofd een combinatie te hebben gemaakt: ‘ziekenhuis = dood.’ Ze schreeuwde, sloeg van zich af, wilde onder geen voorwaarde mee, want in het ziekenhuis ga je dood. Het argument dat alleen heel erg zieke en oude mensen er soms doodgaan helpt niet. De moeder besefte dat ze een flink deel van het vertrouwen van haar kind kwijt was, en dat het veel tijd en zorgvuldigheid en vooral eerlijkheid zou vragen om dat terug te winnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s