Religie – of niet?

Speelt religie een rol?

Dat is misschien een lastige vraag. Gemakkelijker is het wanneer mensen vertellen van hun visie op leven en dood. Wat is de zin van het leven? Wat gebeurt er bij de dood? Al pratend merk je dat niemand daar het laatste woord over kan hebben. Daarvoor zijn deze vragen te groot. Je mag wel je eigen levensgevoel serieus nemen. Vragen als:

  • is er meer tussen hemel  en aarde? 

  • Hoe leef je voort, of niet?

  • Wat laat je achter? En dan gaat het niet om geld en goed.

  • Er wordt zoveel ontdekt over het heelal. Wat zullen we nog ontdekken van het concrete ‘alledaagse’ leven? Wat is de zin daarvan, als er toch een einde aan komt?

Gesprekken hierover, als is het maar even, zijn boeiend; vooral als ieder zijn eigen gedachten daarover tot uiting mag brengen zonder een eventueel beter weten van een ander.

Of religie een rol speelt? Wat versta je onder religie? Voor de een betekent dat een georganiseerde, gestructureerde godsdienst, voor een ander is een vrijere invulling van iets dat groter is dan je verstand en in die zin vrijer dan een godsdienst.Voor beide kun je woorden vinden, maar houdt die dicht bij jezelf want anders worden ze inhoudsloos. Mensen voelen dat aan, zeker in kwetsbare situaties.

Waar de vraag of religie een rol speelt vandaan komt? Iemand zei: ‘Jij bent toch theoloog?’ Ja dat klopt, maar je kunt mij geen etiket opplakken. Daarvoor is de werkelijkheid, ook wat mij betreft, de religieuze werkelijkheid te groot. Daarom ben ik ook niet in dienst van een kerk.

Aan kerkelijke denken van vandaag gaat een wereld van geschiedenis schuil. Je komt in conflict als je de situatie en de vormgeving + inhoud van nu opvat als alleenzaligmakend. Ik wil er vrij in zijn om daar met mensen samen vorm aan te geven. Vandaar.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s