Wij zijn getrouwd, zij zijn weggelopen…….

Wij zij getrouwd, zij zijn weggelopen….

Wat dat met elkaar te maken heeft vertelt het volgende verhaal:

Ik was gevraagd naar een adres te gaan waar iemand overleden was. Het bleek een woonwagen te zijn waar de hele familie bij elkaar was omdat vader gestorven was. Ze hadden me al verwacht –  de koffie was klaar. Ze vertelden wat er was gebeurd – hadden het wel zien aankomen, want vader, ‘pappe’, was heel lang ziek geweest. Hij kon niet meer en ook al waren ze verdrietig, het was goed dat hij niet meer hoefde; nu had hij rust en dat had hij verdiend.

Pappe had zijn leven lang heel hard gewerkt. Naar school was hij maar heel weinig geweest, want vroeger trok het gezin rond – op zoek naar werk. En als het werk klaar was trokken ze verder. Zo ging dat toen. Daarom zat naar school gaan er vaak niet in.

Dat reizen zat hen nog altijd wel in het bloed. Want ook al was het nu anders omdat ze niet meer mochten reizen, omdat de woonwagenkampen van de regering steeds kleiner moesten worden en ze ook nog steeds meer in gewone huizen moesten gaan wonen, ze voelden zich nog altijd reizigers.

Reizigers waren ze en dat bleven ze. En ik merkte dat ze daarom nog altijd graag ‘reizigers’ genoemd werden. ‘Woonwagenbewoners’, nee, dat woord klonk niet goed, en veel ‘burgers’, mensen die altijd in een huis woonden, keken vaak op hen neer. Dat voelden ze soms nog wel.

En ja, ze zeiden altijd ‘pappe ‘en ‘mamme’,  niet zoals burgers ‘papa en mama’ of ‘pa en ma’, of ‘moeder en vader.’ ‘Pappe en mamme’ – als je dat hoort weet je dat je met reizigers te maken hebt. Dat is me later nog vaak van pas gekomen.

‘Wanneer zijn jullie getrouwd?’ vroeg ik. ‘Getrouwd?’ Mamme had geen idee. ‘Je bedoelt naar het stadhuis gaan?’ Ja, dat bedoelde ik. Maar ze wist het niet, niemand wist het. Er waren ook geen foto’s van. En dat stadhuis was ook niet belangrijk, daar schreven ze alleen maar iets op.

Natuurlijk hoorden pappe en mamme bij elkaar, anders waren ze geen pappe en mamme. Of er dan geen feestje was? Ja, maar eerst liepen ze weg. En als ze terugkwamen waren ze getrouwd. Zo ging dat. En als het kon kregen ze een eigen wagen. Kon dat niet, dan trokken ze voorlopig bij hun ouders in.

Van oudsher waren ze katholiek. Je ziet het nog wel in de bloemen bij een uitvaart. Bloemen? Bloemstukken – veel bloemstukken – heel groot – heel knap samengesteld. Er is vaak een Mariakapelletje bij – want Maria is belangrijk voor hen. Dat is gewoon zo. En ze zouden het fijn vinden als ik een Weesgegroetje bad, voor hen allemaal. En of ik pappe wil zegenen….    Dat zouden ze heel fijn vinden. Natuurlijk.

Naar de kerk gaan ze niet of niet meer. Ze kunnen daar hun eigen gevoel niet meer kwijt. Vroeger nog wel; de ouderen herinneren zich dat nog wel, want toen was er nog een woonwagenpastor, maar die is er al lang niet meer. Maar iets van het gevoel is er overgebleven. En daar gaat het om.

Die manier van trouwen – weglopen – is al heel oud. Pas in onze tijd begint deze traditie te kantelen en worden er huwelijken gesloten op de manier zoals dat tegenwoordig gaat.

Een paar jaar geleden kwam ik voor het laatst – tot nu toe – in contact met reizigers. Op een gegeven moment vroeg ik hen: ‘Zijn jullie getrouwd of zijn jullie weggelopen?’ Ze keken elkaar even aan, en een van hen zei toen: Wij zijn getrouwd en zij zijn nog weggelopen.’ Ja, ze gingen daarna nog wel een keer naar het stadhuis, maar dat was alleen maar omdat er iets opgeschreven moest worden. En dat stelde op zich dus niets voor.  Maar ze zouden er zijn voor elkaar, zoals ze dat altijd al waren. Mamme zou niet alleen gelaten worden… daar kon ik van op aan. Maar dat had ik bij de andere reizigersfamilies al gemerkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s