Waarom ik theologie heb gestudeerd?

Waarom ik theologie heb gestudeerd?

Het is een interessante studie, dat sowieso. En het heeft alles te maken met mensen die hoe en waarom dan ook geloven in iets en/of in Iemand die groter is dan zijzelf.  De term ‘een hogere macht’ kan daarbij een zekere afhankelijkheid aangeven. Een ander woord is ‘kracht’ waardoor je je gesterkt kan weten. Het woord ‘God’ roept direct heel wat vragen op: Wat zeg je als je ‘God’ zegt? ‘God’ valt niet te definiëren.
Wat ik zeker ook interessant vond en nóg altijd vind is de manier waarop het leven zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld, welke veranderingen zich waarom voordeden. Met geschiedenis zoals wij die vroeger op school kregen – vooral het van buiten leren van jaartallen en een opeenvolging van oorlogen en vrede, heb ik niet veel. Het alledaagse leven en de ontwikkeling daarvan boeit me meer. En aan de hand daarvan onthoudt je belangrijke jaren wel.

Bij dat alledaags leven hoort ook religie, met al zijn hoogte- en dieptepunten, met al zijn bewegingen van vrijzinnigheid naar orthodoxie en de spanningen tussen die beide uitersten. Alleen al daarom zou het goed zijn meer van de geschiedenis te weten. Het zou een aantal problemen op kunnen lossen, zoals de uitspraak: ‘Het is altijd zo geweest.’ Maar het is zeker ‘niet altijd zo geweest’, ook al doet de stellige taal van nu dat vermoeden. Een manier van denken in een bepaalde tijd krijgt vorm in de manier waarop met godsdienst wordt omgegaan, dat kan niet anders. Absoluutheidaanspraken leiden tot narigheid – tot macht – hoe dan ook.
Religieus denken valt niet samen te vatten in een systeem. Het heeft iets te maken met grensoverschrijdend denken – kan zich afspelen voorbij de grens van het denken en heeft alles te maken met vermoeden en ervaren van een grotere werkelijkheid, ook al heb je daar geen exacte woorden voor.
Poëzie kan ons op een spoor zetten. En het onderzoek naar het bewustzijn, wat al geruime tijd behoorlijk aan de gang is, zou daarbij wel eens essentieel kunnen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s