Kind en Rouw 5

Wat kan er in een kind omgaan?
De volgende ervaring deed ik op in Duitsland.
Het is daar nogal eens gebruikelijk dat dat een lichaam eerst gecremeerd wordt en dat daarna de urnenbijzetting volgt. In een uitvaartplechtigheid staat er dan dus niet de kist met het dode lichaam, maar een urn. Zo ook in de situatie waarin ik gevraagd was de plechtigheid te leiden.
Er was een jonge vader overleden – hij liet zijn vrouw en twee dochtertjes achter. Ik stelde de moeder voor er met haar kinderen over te praten, over hoe papa eruit zag, dat hij niet meer ademde enz. En ik gaf haar mijn boekjes, waarvan ook een Duitse uitgave beschikbaar is. (zie http://www.corriewolters.nl,) Maar om de een of andere reden was het er kennelijk niet van gekomen, thuis niet, en op school ook niet.  Angst?
De kinderen hadden papa na zijn overlijden dan ook niet meer gezien. Tijdens de uitvaart waren ze er wel bij en staken ook een lichtje aan. Maar die urn – daar was toch wel iets vreemds mee. Na afloop namen twee mannen die op en droegen hem tussen zich in naar het graf, dat dus maar heel klein was. Mama en de kinderen liepen als eersten direct achter die beide mannen aan. Een van de kinderen vroeg: ‘Mama, ist papa da drin?’
‘Ja,’  antwoordde mama.
Ik zie de vragende blik van het kind nog voor me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s