Kind en Rouw 6

Zomaar enkele verhalen…..

1.
Een kind van een jaar of zes mocht niet op bezoek bij opa die in het ziekenhuis lag. Ook toen opa overleed mocht het kind hem niet zien. het mocht ook niet mee naar de uitvaart. Ja, de moeder gaf toe dat het haar eigen angst was, maar haar ‘nee’ bleef ‘nee’.
Enkele weken later moest het kind naar de KNO-arts. Maar die heeft spreekuur in het ziekenhuis……  Het werd een vechtpartijtje – trappen, schoppen, schreeuwen… het wilde niet mee, want in het ziekenhuis ga je dood…..

2.
Leo, zes jaar oud, het enige kind in het gezin, wist dat hij er twee zusjes bij zou krijgen. Hun kamertje was mooi geworden, hun kleertjes lagen klaar, ze waren meer dan welkom. Maar heel onverwachts, nog in de buik van mama, overleden ze. Het verdriet was groot, ook voor Leo.
Hij mocht ging mee naar het ziekenhuis waar ze lagen opgebaard. Daar kon hij hen aanraken en een kusje geven. De ouders moesten nog even met de verpleegkundige mee en vroegen hun zoontje mee te gaan. Maar Leo bleef liever bij zijn zusjes. Een korte aarzeling…. En toen vertrouwden zijn ouders hem dat toe.
Toen zij terugkwamen zei hij dat hij hen een verhaaltje had verteld – wát wilde hij niet zeggen. En hij had ook voor hen gedanst: ‘Dan weten ze toch wie ik ben.’

3.
Een vader vertelde dat hij kort na het overlijden van zijn vrouw enorm schrok toen hij zag dat zijn zoon van 15 op een ochtend wel heel vreemd uitgedost aan het ontbijt verscheen. Hij had een joggingpak aan dat hem om het lijf zwabberde. Hij keek zijn zoon vragend aan: ‘Van wie is dat shirt?’ ‘Van mama.’ ‘En die broek?’ ‘Ook van mama.’ Hij keek nog eens: ‘Past het jou?’ Zo te zien dus echt niet, maar de jongen antwoordde: ‘Ja.’ Zijn vader, na een aarzeling:  ‘Hou het dan maar aan.’ Het paste hem omdat het van zijn moeder was, zelfs nog naar haar rook.

4.
Een reactie die pas later echt tot me doordrong: ‘Oma heeft een nieuw huisje met een dakje vlak boven haar.’ Het kind was tevreden.….  Maar mag je daar tevreden mee zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s